zondag 13 oktober 2013

Boeddha betekenis – Deel 2



Boeddha betekenis – Deel 2

In ons vorige bericht hebben we uitleg geven over de betekenis van het woord boeddha en de symbolen van de Chinese boeddha ook wel Lachende boeddha genoemd. In dit bericht gaan we uitleg geven over andere soorten boeddha’s en hun betekenis.

Orang Malu of Yogi man
Zie ons volgende bericht. Hierin weiden we uit over deze Indonesische boeddha.

Thaise boeddha.
De Thaise boeddha is ook zeer bekend, deze wordt ook vaak de slanke boeddha genoemd. Hij is verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen. De boeddha zit vaak in de meditatie houding. Ook zijn handen heeft hij steeds in een andere stand. De stand van de handen worden Mudra’s genoemd. Elke Mudra heeft een andere betekenis. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Redenering en leren: rechterhand opgeheven met de handpalm naar buiten. Duim en wijsvinger tegen elkaar zodat ze een rondje vormen.



Het wiel van de leer: twee handen voor de borst met de duim en wijsvinger tegen elkaar. De linkerhand met de palm naar de borst en de rechterhand met de palm naar de linkerhand.



Evenwicht, innerlijke meditatie en rust: beide handen liggen in rust op de schoot met de palmen naar boven.




Communicatie en vergeving: beide handen gekruist voor de borst. Met de palmen naar het hart toe.







 
 


Shaolin Monnik
Hij was een monnik en een boodschapper van het boeddhisme. Shaolin wijdde zijn leven aan een klooster om deze te beschermen. Hij was een meester in de Kung fu. Sindsdien zijn Shaolin monniken bedreven in Kung Fu en beschermers van de tempel. De Keizer Yinzhen beschouwde hun echter als een bedreiging en heeft ze verboden te vechten. De monniken besloten een geheime triade op te richten en vechten als nodig nog steeds onder de rode vlag. 
 
Hindoestaanse goden
Vaak worden de Hindoestaanse goden ook onder de boeddha beelden geschaard. Het Hindoeïsme en het boeddhisme zijn nauw met elkaar verweven. Toch is het een eigen geloofsovertuiging. Hieronder volgen enkele van hun goden en hun betekenis.

Brahma is de schepper van het heelal. Hij heeft 4 hoofden voor elke windrichting een. Meestal wordt hij afgebeeld op een lotusbloem of zwanen. Zijn vrouw heet Saraswati en is de godin van kunst en onderwijs.

Boeddha betekenis - Brahma
Brahma
Vishnu is de beschermer van het heelal. Hij wordt vaak afgebeeld op een adelaar of slapend op een reuzenslang. Zijn vrouw heet Lakshimi en is de godin van schoonheid en rijkdom.

Shiva vormt samen met de twee bovengenoemde goden een drie-eenheid. Hij is de vernietiger van het kwaad in het heelal en wordt vaak afgebeeld met een drietand. Hij heeft een derde oog die staat voor kennis en berijd een stier genaamd Nandi. Shiva zou meerdere vrouwen hebben gehad. De belangrijkste is Parvati. Ze hebben samen twee kinderen gehad. Ganesha en Skanda. Parvati staat voor het huwelijk en samen met Shiva symboliseren ze de kracht om te creëren en te vernietigen. Shiva Nataraja is een beeldje van Shiva waarin hij danst in een cirkel. Dit is een zeer bekende afbeelding

Shiva Nataraja

Ganesha neemt hindernissen weg en is beschermer van reizigers. Hij wordt vaak afgebeeld met een blote buik, een rat aan zijn voeten en een olifanten hoofd. Op zijn voorhoofd heeft hij het Ohm teken. Shiva was vaak aan het reizen en wist niet dat hij een zoon had. Dat hij thuis kwam en hem de toegang geweigerd door een dienaar heeft hij diens hoofd afgehakt. Het bleek zijn zoon te zijn en Parvati smeekte hem om haar zoon weer tot leven te wekken. Hij vroeg zijn dienaren een kinderhoofd te halen waarvan de moeder niet naar het kind keek. Ze kwamen terug met het hoofd van een olifant.
Boeddha betekenis - Ganesha
Ganesha


Geen opmerkingen:

Een reactie posten